Trgovina

JBAS nudi adekvatna rešenja preduzećima za povezivanje sa pravim međunarodnim trgovinskim partnerima


O TRGOVINI U SRBIJI

Ekonomski prostor Republike Srbije je otvoren i slobodan, a najznačajniji privredni sektori Republike Srbije su energetika, automobilska i mašinska industrija, rudarstvo i poljoprivreda.

 

Ukupni izvozni potencijal Srbije iznosi 1,3 milijarde potrošača ukoliko se računaju ugovori trgovine sa EU, SAD, Rusijom, Japanom i Australijom.

 

Identifikovani strateški prioritetni sektori u Srbiji su autoindustrija, ICT, prehrambena, metalska i mašinska, tekstilna, drvna i vazduhoplovna.

 

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri po pitanju izvoza/uvoza su Nemačka, Italija, Turska i zemlje u regionu, a među azijskim zeljmljama posebno se ističu Japan i Kina.

 

 

TRGOVINSKI ODNOSI JAPANA I SRBIJE

Japan je lider u svetu po pitanju proizvodnje auto-delova, električnih i mehaničkih uređaja, dok je Srbija među liderima u proizvodnji kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda.

 

Najveća robna razmena u proteklih nekoliko godina između Japana i Srbije ostvarena je 2020. godine, kada je zabeležen iznos od 212,97 miliona evra. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, izvoz is Srbije iznosio je 83,2 miliona evra (rast od 62,%), a uvoz iz Japana 129,76 miliona evra (pad od oko 10,5 %).

 

Po pitanju izvoza 2020. godine je zabeležena i rekordna vrednost izvoza u Japan.

 

Neke od najznačajnijih japanskih kompanija koje su prisutne na tržištu Republike Srbije su JTI, Toyo Tires, Yazaki, Asahi Food and Healthcare, Mitsui Co, Mitsubishi corp, Itochu, i druge.

Odnosi Japana i Srbije nisu isključivo ekonomski, već se neguju i zajedničke vrednosti i interesi.


 

TRGOVINSKI SEKTORI

 

AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Automobilska industrija je jedan od najistaknutijih sektora u Srbiji, koji je od 2001. godine privukao skoro 10% ukupnog iznosa stranih direktnih investicija. Izuzetan je njen doprinos u izvozu koji sada beleži porast od čak 18%.

Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina, a njeni počeci vezani su za 1939. godinu i početak proizvodnje automobila po FIAT licenci. I dan danas je projekat FIAT najveća i najvažnija investicija u ovom sektoru. Automobilska industrija Srbije svojim proizvodima, najviše delova za šasije, delova za vešanje i elektirčnih komponenti, snabdeva skoro sve veće evropske i neke azijske proizvođače automobila.


 

IT/ICT INDUSTRIJA

Srbija je sve češće prepoznata po izuzetnom broju kvalitetnih stručnjaka i razvijenim komunikacijskim mrežama. Čak 1.600 inovativnih informacionih kompanija, koje zapošljavaju više od 14.000 ljudi, nalaze se u Srbiji. Informaciono-komunikacione tehnologije čine jedan od glavnih stubova domaće ekonomije. Što se izvoza tiče, Srbija se nalazi na 40. mestu liste najvećih svetskih izvoznika softvera.


 

PREHRAMBENA INDUSTRIJA

Srbiju odlikuje jedno od najčistijih zemljišta u Evropi gde su idealni prirodni uslovi za gajenje useva. Od preko 6,12 miliona ha poljoprivrednog zemljišta, čak 60% je obradivo. Prehrambena industrija čini jednu od najatraktivnijih industrija koja je u prethodnih 20 godina privukla više od 13,1 % SDI. Hrana proizvedena u Srbiji, poput tartufa, malina, jabuka, kukuruza i džemova izvozi se i prisutna je širom sveta, od Japana do SAD.


 

TEKSTILNA INDUSTRIJA

Sektor tekstilne industrije danas broji oko 1.800 aktivnih preduzeća sa više od 47.000 zaposlenih. Proizvodnja tekstila i odeće ima dugu tradiciju i već duži niz godina je jedna od glavnih u izvozu. Oni što strane investitore opredeljuje da investiraju u tekstilnu industriju Srbije su, pored vrhunske tradicije, visokokvalitetni proizvodi, kvalifikovana radna snaga i relativno niski troškovi usluga. Najznačajnije zemlje partneri Srbije u oblasti tekstilne industrije su zemlje članice EU (Italija, Nemačka, Francuska, Austrija i Slovenija), zatim Ruska Federacija, Turska i Kina.


 

METALSKA I MAŠINSKA INDUSTRIJA

Metalska i mašinska industrija predstavljaju jednu od najvažnijih oblasti srpske privrede sa najdužom tradicijom. Ovu industriju odlikuje međunarodno priznat kvalitet i konkurentne cene i ona učestvuje sa 6% u BDP-u. Većina kompanija koje je čine su izvozno orijentisane, a najvažnija tržišta izvoza su Italija, Nemačka i Bosna i Hercegovina.


 

FARMACEUTSKA INDUSTRIJA

Najviši uvoz proizvoda u oktobru 2020. godine imala je farmaceutska industrija. Farmaceutska industrija Srbije uspešno je tokom epidemije korona virusa obezbedila snabdevanje tržišta neohodnim lekovima i omogućila stabilnu proizvodnju i nesmetan uvoz. Od izuzetnog je značaja da se SDI za biomedicinska i biotehnološka istraživanja i farmaceutsku industriju privlače na odgovarajuči način, odnosno da se stranim investitorima pošalje jasan signal da je Republika Srbija pravo mesto za njihove investicije.