Pomoć ekspatima


Prilagođavanje na novu sredinu može biti uzbudljivo i zastrašujuće u isto vreme, ali ukoliko ste ekspat u Srbiji nema potrebe da brinete, pošto su Srbi prijatni i srdačni.

 

Prevoz

 

TAXI SLUŽBE:

Lux Taxi – Kontakt: +381 11 30 33 123

Beogradski Taxi – Kontakt +381 11 19 801

Indikativno cene TAXI prevoznika za Beograd:

START od 170 DIN

ČEKANJE odokativno 750 DIN/SAT

PRVA TARIFA oko 65 DIN/KILOMETAR (radni dani i subota od 06 do 22h)

DRUGA TARIFA oko 85 DIN/KILOMETAR (od 22 do 06h, nedeljom i praznicima)

TREĆA TARIFA oko 130 DIN/KILOMETAR (vožnje van Beograda)

 

Preporucujemo da taxi vozila pozovete telefonom i zakazete voznju. Ukoliko vozilo zaustavljate na ulici, obratite paznju da na registarskoj tablici postoji oznaka TX.


 

JAVNI GRADSKI PREVOZ:

Karte za javni gradski prevoz mozete kupiti na kioscima ili kod vozaca. Dnevne smart kartice mozete kupiti na kiosku i vaze od momenta kupovine, osim za nocni saobracaj od 00 – 04h. Cena karte je 40 rsd, na koju uplacujete zeljenu vremensku kartu. Karte se moraju ocitati pri ulasku u vozilo gradskog prevoza i pri svakom presedanju. Noćni saobraćaj ordinira u period od 00-04h, karte su nesto skuplje, u proseku 150 din, i kupuju se direktno od vozača ili kontrolora.

Linije gradskog prevoza u Beogradu možete videti na sajtu: GSP

Linije gradskog prevoza u Novom Sadu možete videti na sajtu: GSPNS

Linije gradskog prevoza u Nišu možete videti na sajtu: IGPNIS


 

PARKING

U Beogradu nalazi se oko 30.000 parking mesta u zoniranom području, a vozačima je na raspolaganju i oko 9.000 parking mesta u garažama i na parkiralištima. U ulicama užeg i šireg centra Beograda ustanovljene su parking zone u kojima je parkiranje vremenski ograničeno, dok je na širem području grada omogućeno parkiranje bez vremenskog ograničenja. Detaljnije informacije možete naći na sajtu: Parking servis


 

HOTELI U BEOGRADU

Ukoliko želite da kao turista doživite Beograd na najbolji način hoteli u Beogradu pružaju odličnu uslugu i najudobniji smeštaj. Beograd je poznat po svojoj gostoprimljivosti. Zaslugu za to nose i beogradski hoteli, koji pored ljubaznog osoblja nude smeštaj po najvišim evropskim standardima.U ponudi su elegantne sobe sa svim modernim pogodnostima po ceni koja se uglavnom kreće od 7.000 RSD do 13.000 RSD po noćenju. Beograd je prava evropska metropola i što se hotela tiče ide u korak sa drugim gradovima.


 

RESTORANI U BEOGRADU

U Beogradu postoji proširena mreža restorana sa domaćim i internacionalnim jelima, lepim ušuškanim baštama i živom muzikom. U centru grada možete naći veliki izbor restorana koji nude jednostavnu, brzu i kreativnu kuhinju i pružaju neverovatan način da upoznate mediteranski način ishrane. Na Dorćolu se nalaze popularni kafei, barovi i poslastičarnice. Poznat beogradski kraj je prožet uskim ulicama ukrašenim lampionima, drvoredima i zgradama starije gradnje koje daju poseban šmek starog Beograda. Ako ste spremni da se u potpunosti prepustite duhu ovog grada i spoznate domaće specijalitete onda je boemska četvrt, Skadarlija, pravi izbor. Skadarska ulica, popločana kaldrmom nudi širok izbor restorana. Uz tradicionalna srpska jela, tamburaše i autentičan izgled, ovaj popularan beogradski kraj pružiće Vam nezaboravno iskustvo. Savamala je šetalište sa predivnim pogledom na reku, obogaćeno novom gradnjom i sve popularnijim mestima za izlaske. Za sve ljubitelje azijske kuhinje nudi mogućnost da u restoranima isprobate tradicionalna jela iz Japana, Kine, Vijetnama, Tajlanda, Koreje ali interpretirana na jedan sasvim nov i moderan način.