Japan


Japan je treća ekonomska sila na svetu, i vodeća nacija po pitanju tehnologije, robotike, automobilske i mašinske industrije, elektronike i medicinskih istraživanja.

 

Japansko poslovanje je izuzetno napredno u pogledu tehnologije i infrastrukture, i uspešno održava vrlo skroman i tradicionalan pristup poslovanju i međuljudskim odnosima.

 

Japanske kompanije u Srbiji direktno doprinose smanjenju zagađenja, prečišćavanju vazduha u industriji, smanjenju otpada na deponijama, boljim zdravstvenim uslugama, optimizaciji saobraćaja, napretku poljoprivrednih i industrijskih tehnologija, poboljšanju života ljudi sa posebnim potrebama.

 

Odnosi R. Srbije i Japana su tradicionalno dobri i prijateljski uz obostrani interes za intenziviranje saradnje u svim oblastima i jačanje političkog dijaloga. Počeci prijateljstva datiraju još od 1882. godine kada je došlo do razmene nota između cara Meiđija, i sprskog kralja Milana Obrenovića.

 

Naredna 2022. godina je od izuzetne važnosti jer se obeležava 140 godina prijateljstva ove dve zemlje. Ovaj značajan jubilej biće idealan za produbljivanje dugogodišnjeg prijateljstva Srbije i Japana.

 

Japan je ostrvska država u istočnoj Aziji, sa oko 130 miliona stanovnika. Glavni grad Tokio koji broji skoro 14 miliona stanovnika. Zauzima površinu od čak 377,975 km² i sastoji se od 4 velika ostrva (Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu), kao i mnoštva manjih.

Ekonomski odnosi-bilateralna razmena

 

U 2020. ostvarena je najveća robna razmena u proteklih nekoliko godina, u ukupnom iznosu od 212,97 miliona evra, uz izvoz iz Srbije od 83,2 miliona evra (rast od 62%) i uvoz iz Japana od 129,76 miliona evra (pad od oko 10,5 %). Rekordna vrednost našeg izvoza u Japan je ostvarena upravo u 2020.

 

Brojne značajne japanske kompanije su vec dugo prisutne na tržištu Republike Srbije, pa su svoje poslove u Srbiji u poslednje tri godine započele i kompanije kao što su Toyo Tires, Nidec, Yazaki i Mayekawa.

 

Uprkos impresivnom tehnološkom napretku, snažnoj industriji i prehrambenoj proizvodnji, Japan je jedan od najvećih uvoznika hrane u Aziji (domaću tražnju podmiruje samo proizvodnja pirinča).

 

Avio linijama Japan je spojen sa svim svetskim vazdušnim lukama. Glavni međunarodni aerodromi su Tokyo (Haneda i Narita), Osaka (Kansai), Nagoja (Chubu Centrair), Fukuoka i Saporo (Chitose).